Afbeelding
Foto:
VRIJWILLIGER VAN DE WEEK

Historisch pontje van liefde moet blijven varen

Human Interest 1.283 keer gelezen

SINT AGATHA | Voetveer Zeldenrust heeft een belangrijke rol gespeeld in de liefde. Het historische pontje zorgde voor een verbinding tussen Sint Agatha en Middelaar. Volgens Noud Verdijk, vrijwilliger bij stichting Kerkenpad Zeldenrust, zijn er “heel wat relaties” ontstaan dankzij die verbinding. Echter, waar oude liefde niet roest, daar is het voetveer wél onderhoud behoevend. Niet voor niets dat Noud en de stichting pleiten voor het in stand en varend houden van Zeldenrust. 

Een ‘historische datingsite’: zo noemt Noud het Kerkenpad, de fiets- en wandelroute waarvan de oversteek met de Zeldenrust deel uitmaakt. “Uit gegevens van vroeger blijkt namelijk dat met Hemelvaart jonggezellen via de verschillende kerkenpaden naar de kerken in de omgeving trokken om daar het vrouwelijk schoon te bewonderen.” Die kerkenpaden, maar ook het voetveer, mogen volgens Noud en de stichting niet verloren gaan. Immers, het is een stukje historie. Om die reden wordt traditioneel met Hemelvaart het voetveer weer in de vaart genomen zodat fietsers en wandelaars de bijzondere, 25 kilometer lange route weer kunnen ervaren.

Als lid van de stichting vindt Noud het enorm belangrijk dat dit blijft gebeuren. “Wij zijn gelinkt aan Vereniging Agatha Leeft en vinden dus dat er dingen moeten gebeuren in het dorp. Het voetveer en die wandeltocht, dat draagt daar toch weer aan bij.” Als coördinerend vrijwilliger verzorgt Noud het contact tussen die dorpsvereniging én met de mensen aan de kant van Middelaar. Tevens houdt hij het contact met de vrijwilligers die hun vrije Hemelvaartsdag opofferen om de wandel- of fietstocht te verzorgen.

Noud kan zich nog goed herinneren hoe hij als klein jongetje bij opa achterop de fiets mocht, mee naar de veiling in Nijmegen. “We pakten altijd het pontje. Ik vond dat geweldig mooi.”, blikt hij terug. “De liefde voor het pontje is toen al ontstaan. Daarom wil ik dat dit stukje historie blijft varen.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant